РОЗРОБЛЕННЯ АВТОМАТИЗОВАНОЇ СИСТЕМИ КОНТРОЛЮ ЕКОЛОГО-ТЕХНІЧНОГО СТАНУ ГПА - Мірзоєва, О. Ю.; Белей, О. І.; Стасюк, Р. Б.; Кучмистенко, О. В. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2021)
Застарілість обладнання компресорних станцій лінійно-виробничих управлінь магістральних газопроводів призводить до частої їх поломки та збільшення кількості шкідливих викидів під час роботи таких об’єктів компресорних станцій як камери згоряння газоперекачувальних агрегатів. У цій роботі розглянуто особливості та класифікація факторів шкідливих впливів працюючих газоперекачувальних агрегатів на навколишнє середовище. Також авторами проаналізовано основні існуючі методи моделювання, технічні засоби та програмні продукти, які використовуються для контролю еколого-технічного стану газоперекачувальних агрегатів. Запропонована система контролю еколого-технічного стану газоперекачувальних агрегатів це – автоматизована система управління, яка складається з двох рівнів: перший рівень – нижній, основною задачею якого є збір даних під час роботи камери згоряння газоперекачувального агрегату за допомогою газоаналізаторів; верхній – опрацьовує ці дані, в той же час порівнює їх з гранично-допустимими концентраціями шкідливих речовин. Дана система розроблена за допомогою програмного забезпечення Siemens Simatic Step-7. Вихідними даними для розробки інформаційної системи є тиск, температура і двоокис вуглецю. Контроль за цими фізичними величинами дозволить контролювати їхню кількість, мінімізувати їх шкідливий вплив з метою покращення умов праці операторів, машиністів по обслуговуванні газоперекачувальних агрегатів на лінійно-виробничих управліннях магістральних газопроводів та з метою зменшення негативного впливу на навколишнє середовище. Розроблена автоматизована система успішно аналізує дані в реальному часі та дозволяє оптимізувати режими роботи газоперекачувальних агрегатів, тим самим знижуючи експлуатаційні витрати та зменшуючи кількість шкідливих викидів з камери згоряння газоперекачувального агрегату.