ДИФЕРЕНЦІАЛЬНА МОДЕЛЬ РОЗВИТКУ ПАВОДКОВИХ ЯВИЩ - Карпаш, М. О.; Олійник, А. П.; Фешанич, Л. І. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2021)
В роботі на підставі багаторічних спостережень за розвитком паводкових явищ в регіоні запропоновано математична модель розвитку паводкових явищ на основі апарату систем лінійних неоднорідних звичайних диференціальних рівнянь, які пов’язують рівень паводкових вод, здатність середовища поглинати воду – а саме проникність ґрунтового середовища, рівень зелених насаджень, гідротехнічне забезпечення тощо, рівень опадів в регіоні, ефективність коштів, що виділяються на засоби та заходи по боротьбі з паводковими явищами. Неоднорідності в системі рівнянь описують режим опадів в регіоні та об’єм коштів, що спрямовуються на протипаводкові заходи. Система доповнюються відповідними початковими умовами. Коефіцієнти моделі визначаються за методом експертних оцінок з використанням критерію неупередженості Кенделла, за яким встановлюються рівень узгодженості експертів. При побудові обчислювальної схеми використовується метод Рунге-Кутта четвертого порядку точності та відповідне програмне забезпечення його реалізації. Проведена параметрична ідентифікація моделі з метою такого вибору коефіцієнтів моделі, який би забезпечував адекватність моделі реальній системі. Всі розрахунки проводились в безрозмірному вигляді. Наведено результати моделювання, визначено напрямки подальших досліджень, які будуть присвячені впровадженню моделі на реальних підприємствах та службах, задачею яких є попередження виникнення паводкових явищ, особливо в зоні можливого підтоплення об’єктів нафтогазового комплексу.