СХЕМОТЕХНІКА ВУЗЛІВ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ПОЧАТКОВОГО СТАРТУ ПРОГРАМИ І МОНІТОРИНГУ РОБОТИ МІКРОКОНТРОЛЕРА У АВТОНОМНІЙ СИСТЕМІ ОПРАЦЮВАННЯ ДАНИХ ПРИ НЕРУЙНІВНОМУ КОНТРОЛІ - Стрілецький, Ю. Й. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2021)
Застосування мікропроцесорів для опрацювання дискретних даних і здійснення регулювання в системах автоматичного управління, вимірювання і контролю дозволяє реалізувати складні і оптимальні алгоритми. Водночас необхідно проводити оптимізацію схемних рішень для побудови цих систем, стійких до збоїв. Однією із задач системи є безперебійна робота при незначному втручанні оператора бо і взагалі без стороннього втручання. Зважаючи на складність повного тестування систем і вплив на мікропроцесорні засоби множини сторонніх факторів виникають ризики неправильного функціонування системи, що призводить до збоїв у опрацюванні даних. Тому вкрай важливо виявляти некоректну роботу мікропроцесорної системи і приймати рішення для виправлення ситуації, а в подальшому не допускати схожих проблем. Розглянуто варіант схеми вузла подачі живлення на мікроконтролер для забезпечення безпечного припинення роботи програми при раптовому вимкненні напруги живлення системи. Запропоноване рішення дозволяє визначити момент зникнення живлення і дає можливість провести підготовчі операції для закінчення поточних перетворень, підготувати мікроконтролер до зупинки і зупинити роботу програми. Наведене схемне рішення для визначення стану системи перед початком роботи програми із використанням елемента пам’яті на конденсаторі, що дало можливість встановити попередню причину початкового старту програми. Розроблено принципову схему вузла зберігання восьми біт дискретних даних за межами мікроконтролера. Використання вказаної схеми дозволяє зберігати інформацію про номер поточного стану роботи програми і при початковому старті програми збільшити інформативність про його причини. За допомогою вказаного методу зберігання можна визначити при якому стані роботи програми відбувся збій, що привів до початкового старту програми і в подальшому врахувати ці відомості для усунення таких збоїв. Також розроблено схему, що дозволяє сформувати апаратний сигнал початкового старту програми мікроконтролера при приєднанні роз’єму USB. В схемі передбачено можливість заборонити формування апаратного сигналу, що потрібно під час виконання критичних ділянок програми.