ВИЗНАЧЕННЯ МЕТРОЛОГІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ТРУБОПОРШНЕВИХ ПОВІРОЧНИХ УСТАНОВОК НА ОСНОВІ КОНЦЕПЦІЇ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Кепещук, Т. В. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2021)
У роботі відмічено, що для визначення кількості нафти застосовуються вузли обліку нафти. На вузлах обліку нафти, що реалізують метод динамічних вимірювань, кількість нафти визначається за показами лічильників нафти (турбінних або масових витратомірів). Такі перетворювачі витрати (витратоміри-лічильники) у процесі експлуатації підлягають повірці. Основними еталонними засобами, що застосовуються для повірки перетворювачів витрати, є трубопоршневі повірочні установки (ТПУ). Калібрування таких еталонних установок може проводитися із застосуванням еталонних мірників, еталонних ваг та за допомогою еталонної трубопоршневої установки (компакт-прувера) з компаратором. Розроблено методики калібрування ТПУ з застосуванням еталонних мірників, а також еталонного компакт-прувера з компаратором, що пройшли апробацію та застосовуються при калібруванні еталонних трубопоршневих установок, які експлуатуються на об’єктах АТ «Укртранснафта». Розглянуто метод, а також наведено структурну схему калібрування ТПУ за допомогою еталонного компакт-прувера з компаратором. Складено математичну модель з врахуванням впливових факторів та алгоритмів їх оцінювання, а також визначено метрологічні характеристики ТПУ - сформовано бюджет невизначеності та здійснено оцінювання невизначеності вимірювання місткості трубопоршневої повірочної установки при проведенні її калібрування за допомогою еталонного компакт-прувера з компаратором. За результатами калібрування ТПУ BHP -1100 фірми "VEGYEPSZER", Угорщина, що експлуатується у Філії «ПДМН» АТ «Укртранснафта» (м. Кременчук) із застосуванням еталонного компакт-прувера Compact Prover фірми Brooks Insntrument Division Emerson Electric Co., США, з компаратором – турбінним перетворювачем витрати Smith Meter серії MVTM, США, відносна розширена невизначеність вимірювання місткості ТПУ склала 0,03%. Основний внесок у розширену невизначеність вимірювання при калібруванні ТПУ склали стандартні невизначеності, обумовлені впливом об’ємного розширення рідини (вимірювання температури рідини) в ТПУ та компакт-прувері, стандартна невизначеність еталонного компакт-прувера та експериментальна стандартна невизначеність середнього результату вимірювання місткості ТПУ