ОЦІНОЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПРОЦЕСУ ОСУШУВАННЯ ЖОМУ - Григорчук, Г. В.; Григорчук, Л. І.; Ровінський, В. А. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2021)
У процесі виробництва цукру значна увага приділяється автоматизації виробництва, яка здійснює контроль відповідних технологічних параметрів Сушіння жому - це дорогий і енергоємний процес. Використання виключно сушильних лабораторних шаф для контролю вологості сухого жому вимагає великих витрат часу і може привести до відхилення вологості продукту. Установка датчиків вологості як елементів системи автоматизації на об’єктах за наявності різних температурних режимів на вході і виході сушарки - це простий і надійний спосіб економії коштів, тому що дозволяє вимірювати вологість сухого жому в потоці онлайн, температуру сушки та розхід газу. При цьому можна регулювати температуру, час сушки, швидкість переміщення товару через сушилку і гарантувати на виході необхідний рівень вологості продукту для гранулювання і зберігання. Розглядається випадок залежності виробництва жому від подачі газу. За вхідні дані береться розхід газу на протязі деякого фіксованого часу t, протягом якого вироблено заданий об’єм продукції. Будуєтья графік частоти розподілу кожної випадкової величини, погрупувавши на інтервали. Знаходяться точкові оцінки даної вибірки: математичне сподівання, середнє квадратичне відхилнння кожної випадкової величини для визначення оптимального використання ресурсів. Для дослідження залежності випадкових величин визначаються параметри нормального закону розподілу для даних значень. Для ефективного використання процесу сушки жому розглядається залежність від кількості подачі газу до кількості виробленої продукції. За заданим нормальним законом розподілу технологічних параметрів сушки та виробництва жому при відповідних даних затратах газу можна висунути гіпотезу про інтервальну оцінку розподілу між виробництвом і споживанням газу. При стабільній подачі газу 0.108 виробництво жому буде оптимальним.Визначено напрямки подальших досліджень процесу виробництва цукру з метою розробки актуальни математичних моделей та систем його автоматизації.