ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ МЕТОДІВ ФІЛЬТРАЦІЇ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ ДОСЛІДЖЕННІ ДИНАМІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ОБ’ЄКТІВ - Горбійчук, М. І.; Когутяк, М. І.; Борин, В. С. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2020)
Умовою успішного застосування на локальному рівні управління промислових регуляторів та програмованих логічних контролерів є наявність інтегрованих програмних засобів автоматичного тюнінгу параметрів алгоритму регулювання. Динамічні властивості об’єкта найчастіше визначають за результатами активного експерименту безпосередньо на об’єкті через процедуру ідентифікації, що грунтується на попередньо оброблених даних.Проаналізовані основні технології фільтрації часових рядів та підібрана система показників для їх порівняння. Сплановані і проведені серії імітаційних експериментів по отриманню розгінних характеристик з різними ступенями накладання адитивних перешкод по входу та виходу. Досліджено прості інженерні алгоритми експоненціального, медіанного , ковзного середнього простого і зваженого та інших віконних фільтрів на предмет ефективності згладжування в режимі off-line і on-line обробки отриманих даних за показниками відносного середнього квадратичного та інтегрального середнього відхилення від базової лінії і проведено оцінку обчислювальної складності методів. За результатами проведених досліджень сформульовано висновки про реальну ефективність застосування on-line фільтрації, наведено рекомендації стосовно їх практичного використання на апаратних платформах локальних засобів регулювання і доведено низький рівень згладжування off-line методів на обмеженій експериментальній вибірці. Встановлено напрямки подальших досліджень у напрямку застосування складніших алгоритмів фільтрації для сигналів з високим рівнем завад.