КОМП’ЮТЕРНА СИСТЕМА ОПТИМАЛЬНОГО КЕРУВАННЯ РОБОТОЮ ГАЗОПЕРЕКАЧУВАЛЬНИХ АГРЕГАТІВ ПРИРОДНОГО ГАЗУ - Горбійчук, М. І.; Лозорів, О. Т.; Лазорів, А. М. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2020)
Розроблений метод оптимального керування процесом компримування природного газу компресорною станцією, яка оснащена газоперекачувальними агрегатами з газотурбінним приводом. Розглядається паралельна схема з’єднання газоперекачувальних агрегатів, які працюють на загальний колектор. Як критерій оптимальності вибрана вартість паливного газу з врахуванням потужності викидів оксиду азоту в атмосферу. При цьому враховані обмеження на технологічні параметри і планове завдання на транспортування природного газу. Сформована задача розпадається на дві підзадачі – вибір оптимальної кількості паралельно працюючих агрегатів у кожній із підгруп і визначення оптимального режиму роботи кожного агрегату в групі. Формалізація задачі оптимального керування роботою ГПА враховує невизначеність, яка притаманна процесу компримування природного газу. З цією метою використаний апарат нечіткої алгебри, що дало змогу врахувати неточності, які виникають як в результаті вимірювання технологічних параметрів, так і в результаті оброблення отриманих даних про технологічний процес. Система оптимального керування інтегрується програмно у верхній рівень (диспетчера) і є складовою частиною загальної системи керування роботою ГПА і має ієрархічну структуру. На нижньому рівні розміщені вимірювальні пристрої технологічних параметрів, які є джерелом інформації для верхнього рівня де відбувається розв’язання оптимізаційних задач. Розроблені методи лягли в основу алгоритмічного і програмного забезпечення комп’ютерної системи оптимального керування роботою окремого агрегату компресорної станції, яка може бути інтегрована в існуючу автоматизовану систему.