Моделювання можливості вимірювання вищої теплоти згоряння природного газу за наявних інформативних параметрів - Рибіцький, І. В.; Карпаш, О. М.; Карпаш M. O. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2020)
Розглянуто вплив зобов’язань нашої держави про імплементацію Третього енергетичного пакету на ринок газу. Показано, що відсутність в споживачів природного газу інформації про кількість та вартість спожитої енергії створює певні проблеми при формуванні ринку газу. Описано існуючі на даний час методи та технічні засоби, які їх реалізують, для визначення енергетичних характеристик природного газу, а також подано перелік нормативного забезпечення, яке регламентує цю діяльність. Доведено необхідність удосконалення існуючих методів та технічних засобів вимірювання теплоти згоряння природного газу, з метою забезпечення їх роботоздатності на газових мережах низького тиску. Вимірювання якості природного газу (його теплотворної здатності) є складним та дорогим процесом. Як правило вона на даний час вимірюється тільки самими газотранспортуючими та газопастачаючими компаніями на точка входу та виходу газотранспортної системи, а також в окремих точках на рівні газорозподільчих станцій. Вимірювання здійснюється за допомогою промислових потокових чи стаціонарних лабораторних хроматографів, вартість яких сягає сотень тисяч євро. Окрім цього обслуговування таких хроматографів є доровартісним, а їх робота вимагає наявності висококваліфікованих працівників. Простому побутовому споживачеві такі вимірювання є недоступними в основному через вартість заміру однієї проби, яка може сягати десятків тисяч гривень і тому він може вдовільнитись тільки інформацією, які йому надає газопостачальна організація. В такій схемі взаємовідносин постачальник – споживач криється конфлікт інтересів, оскільки організація, яка продає газ сама і визначає (вимірює) його якість. Аналіз останніх досліджень в галузі контролю якості природного газу, зокрема його теплотворної здатності, показав, що найбільш перспективними з точки зору вартості та можливості застосування на різних ділянках транспортування газу, від видобування до споживання, є кореляційні методи. Аналіз останніх досліджень в галузі контролю якості природного газу, зокрема його теплотворної здатності, показав, що найбільш перспективними з точки зору вартості та можливості застосування на різних ділянках транспортування газу, від видобування до споживання, є кореляційні методи. Отримано нову кореляційну залежність між фізико-хімічними властивостями природного газу (швидкістю поширення ультразвукових коливань та вмістом діоксиду вуглецю в пробі природного газу) та вищою теплотою згоряння природного газу. Удосконалено метод контролю теплоти згоряння природного газу, підвищено точність вимірювання та розширено функціональні можливості.