Методика метрологічного контролю побутових лічильників газу за обмеженим діапазоном робочих витрат - Середюк, О. Є.; Лютенко, Т. В.; Винничук, А. Г.; Криницький, О. С. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2020)
Здійснено аналіз діючих нормативних документів, які регламентують види, умови і технічні засоби перевірки метрологічних характеристик побутових лічильників газу при їх первинній і періодичних повірках. Обґрунтовано доцільність контролю метрологічних характеристик побутових лічильників за місцем експлуатації з використанням природного газу як робочого середовища. Розроблена нова патентозахищена методика експериментально-розрахункового методу метрологічного оцінювання побутових лічильників за обмеженим діапазоном контрольованих витрат, який забезпечує реалізацію без демонтажного метрологічного перевіряння лічильників у всьому діапазоні робочих витрат. Вона передбачає експериментальне визначення похибки лічильників на мінімальній робочій витраті і витраті, яка відповідає 20 % від максимальної, а також розрахункове визначення похибки лічильника на максимальній витраті з використанням статистично встановлених закономірностей зміни похибок побутових лічильників при їх експлуатації з конкретизацією типорозміру і моделі лічильника. Такий підхід дає можливість здійснювати метрологічні дослідження лічильників газу на природному газі і одночасно бездемонтажно на місці експлуатації. Розкрито можливість застосування запропонованої методики для демонтажного метрологічного контролю побутових лічильників при функціонуванні повірочних установок на повітрі, до яких зменшуються вимоги щодо верхнього діапазону робочих витрат. Наведені результати апробації розробленої методики метрологічного контролю побутових лічильників газу за обмеженим діапазоном робочих витрат, які підтвердили правильність методичного підходу для його практичного застосування. Обґрунтовано доцільність розроблення і затвердження відповідного нормативного документу для практичної реалізації розробленої методики метрологічних досліджень побутових лічильників газу, яка буде відповідати нормативним документам України і забезпечить реалізацію метрологічного контролю побутових лічильників на природному газі в умовах експлуатації.