Моделі і схемотехнічні рішення автоматизації процесів керування в системах технічної діагностики металевих конструкцій методом акустичної емісії - Шарко, А. О. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2020)
Необхідність розробки апаратних засобів технічної діагностики міцністних властивостей металевих конструкцій пояснюється потребами безперервного спостереження за станом промислових об’єктів в системах технічної діагностики, що дозволяють реєструвати силовий відгук на викликані зміною умов навантаження зміни структури матеріалу. Розглянуто сучасний стан апаратури технічної діагностики. Доведено, що головний принцип автоматизації керування в системах технічної діагностики міцністних властивостей матеріалів методами акустичної емісії зводиться до виявлення та ідентифікації сигналів, їх посиленню, частотної фільтрації, дискримінації та нормуванню імпульсів за тривалістю і амплітудою. Використання цих операцій дозволяє автоматизованої системи обробляти первинні дані в режимі реального часу та здійснювати інтегральну оцінку стану об’єкта на різних стадіях його життєвого циклу. Запропоновано структурну схему приймальної апаратури вимірювання параметрів акустичної емісії, ряд конструкцій акустичних датчиків і апаратного забезпечення обробки сигналів акустичної емісії, які гарантують високі якісні показники експлуатаційної надійності металевих конструкцій. На підставі аналізу сучасної і зарубіжної апаратури, яка набула поширення в практиці технічної діагностики методом акустичної емісії, сформульовані напрямки формування акустичного тракту діагностичного обладнання та основні вимоги до конструювання реєструючої апаратури. Встановлено, що інформаційне забезпечення автоматизованих систем контролю і діагностики металевих конструкцій вимагає визначення їх інформативних параметрів. Доведено, що основною характеристикою діагностики стану металевих конструкцій в процесі їх експлуатацій є потік АЕ сигналів, який визначається середнім значенням амплітуди імпульсів, дисперсією амплітуди, амплітудним розподілом, амплітудно-частотним розподілом тимчасових інтервалів між імпульсами. Відновлення інформації, отриманої діагностичної системою від джерела АЕ, є основним принципом побудови автоматизованих систем контролю та діагностики металевих конструкцій.