Спеціальне програмне та алгоритмічне забезпечення системи контролю параметрів технічного стану двоступеневого нагнітача природного газу - Гарасимів, В. М.; Мойсеєнко, О. В.; Гарасимів, Т. Г. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2020)
Ефективність оцінювання технічного стану основного обладнання компресорних станцій залежить від вчасного попередження виникнення відмов, що, в свою чергу, визначається оцінкою технічного стану основного обладнання в умовах його експлуатації. Оскільки більшість компресорних станцій України використовують двоступеневі відцентрові нагнітачі природного газу, то в даній роботі розроблене алгоритмічне та програмне забезпечення саме для двоступеневого відцентрового нагнітача природного газу, що дозволяє, із врахуванням особливостей побудови його проточної частини, визначити його основні параметри технічного стану. Представлений в роботі алгоритм системи контролю параметрів технічного стану двоступеневого відцентрового нагнітача дозволяє визначити черговість отримання інформації від давачів, способів аналізу інформації і порядок представлення її оператору. З метою аналізу та визначення технічного стану двоступеневого нагнітача природного газу під час його експлуатації в роботі розроблене програмне забезпечення системи контролю параметрів двоступеневого відцентрового нагнітача, що оформлено у вигляді прикладного програмного модуля, написаного об’єктно-орієнтованою мовою Delphi із можливістю його інтегрування в існуюче програмне забезпечення керування роботою нагнітача. Розроблений програмний продукт забезпечує збирання та оброблення даних, ідентифікацію параметрів математичної моделі відцентрового нагнітача, визначення значень його об’ємної продуктивності до та після капітального ремонту, розрахунок параметрів технічного стану нагнітача, а також експертну оцінку технічного стану його проточної частини із використанням нечіткої логіки. Розроблене програмне забезпечення підтримки задачі контролю параметрів двоступеневого відцентрового нагнітача перевірене під час експлуатації двоступеневого відцентрового нагнітача природного газу ВЦН-650-21-2 на КС-39 «Прогрес» Богородчанського лінійного виробничого управління магістральними газопроводами. Встановлено, що технічний стан проточної частини нагнітача – допустимий.