МЕТОД ОЦІНКИ ТЕХНІЧНОГО СТАНУ КАМЕРИ ЗГОРЯННЯ ГАЗОТУРБІННОЇ УСТАНОВКИ НА ЗАСАДАХ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ - Горбійчук , М. І.; Біла , О. Т.; Лазорів, Н. Т.; Лазорів , А. М. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2019)
Надійна і ефективна робота газоперекачувального агрегату в значній степені залежить від технічного стану камери згоряння. Незадовільний технічний стан камери згоряння знижує не тільки коефіцієнт корисної дії газоперекачувального агрегату, але й збільшує шкідливі викиди в навколишнє середовище шкідливих речовин таких як оксиди азоту і вуглецю. Тому визначення технічного стану камери згоряння за результатами спостережень за роботою газотурбінної установки є актуальною науковою задачею. У результаті аналізу літературних джерел і експериментальних досліджень встановлено, що опосередкованими показниками, які характеризують технічний стан камери згоряння, є сумарна концентрація оксидів азоту і середньоквадратичне значення віброшвидкості корпусу камери згоряння. З плином часу відбувається деградація елементів камери згоряння, що приводить до зміни ознак технічного стану камери згоряння. Показники технічного стану утворюють площину ознак, яку за допомогою нейромережі Кохонена, розбито на три області, кожна із яких відповідає певному технічному стану камери згоряння - «добре», «прийнятно», «допустимо». Для розмежування областей технічних станів розроблений метод побудови роздільних кривих на засадах генетичних алгоритмів. Рівняння роздільних кривих взято як поліном певної степені. Розроблений метод на основі критерію розділення класів визначає не тільки параметри рівняння роздільної кривої, але й структуру такого рівняння шляхом мінімізації критерію розділення класів. За допомогою розробленого програмного забезпечення задачі оцінки технічного стану камери згоряння площина ознак розбита на три класи і побудовані роздільні криві, які їх розмежовують.