РЕДУКЦІЯ МОБІЛЬНИХ СИСТЕМ ДЛЯ ЗДІЙСНЕННЯ ВІБРАЦІЙНОГО КОНТРОЛЮ - Лопатін , В. В. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2019)
Так як гірська і нафтогазова галузі відіграють вирішальну роль в економіці України, адекватність і правильна оцінка точності проведеного контролю має важливе державне значення. Побудовано математичну модель вимірювання МСК, яка визначає послідовність математичних операцій, які необхідно виконати, щоб отримати кількісні характеристики об’єктів контролю. Якщо існує функція, що є рішенням і що описує об’єкт МСК, то вона є редукцією до ідеальної МСК. Рішення задачі редукції (синтезу) МСК реалізується вибором конструкції і забезпечується таким зв’язком між сигналами на його вході і виході МСК, що приводить до найкращих результатів. Така постановка завдання редукції МСК має ряд недоліків. На результат виміру МСК завжди впливає цілий другорядних чинників. Їх вплив призводить до того, що виміряне значення певної величини відрізняється від значення, передбаченого моделлю виміру МСК на величину шуму (помилку експерименту), який носить випадковий характер. Рівень шуму МСК спричиняє істотний вплив на результат математичної обробки, і чим менше шум, тим краще результат редукції МСК. Якщо раніше завданням приладобудування було створення МСК, що забезпечує найменші спотворення результатів вимірювань, то при використанні математичних методів редукції завданням приладобудування є зменшення рівня випадкових шумів МСК. Приведене рішення реалізується вибором конструкції і забезпечується таким зв’язком між сигналами входу і виходу, що призводить до зменшення рівня випадкових шумів МСК. Опис підвищення можливостей МСК має нестійкість рішення рівняння по відношенню до помилок початкових даних, що є властивістю майже усіх інтегральних рівнянь і не залежить від способу їх рішення. Пропонований математичний метод редукції мобільної системи контролю (МСК) як один з варіантів регуляризації некоректно поставленої задачі виник і отримав подальший розвиток під впливом ідей академіка А.Н. Тихонова і професора Ю.П. Питьева. Автор пропонує по-іншому поглянути на завдання контролю і правильність оцінки точності МСК за рахунок зменшення рівня випадкових шумів. Автором запропонована реалізація МСК шляхом вибору конструкції і забезпечення таким зв’язком між сигналом на його вході і виході, яка призводить до найкращих результатів при вирішенні задач редукції. Автором запропонована модель МСК яка адаптується із застосуванням сучасних ідей і математичних методів.