АВТОМАТИЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ АНАЛІЗУ ТЕПЛОВОГО СТАНУ ВИСОКОВОЛЬТНИХ ТРАНСФОРМАТОРІВ СТРУМУ - Кутін , В. М.; Нікітчук , М. В.; Світко , В. М.; Шпачук, О. О. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2019)
Термографічний контроль електрообладнання дозволяє робити попередні висновки про технічний стан ізоляції, контактних з’єднань, обмоток, елементів конструкції та систем охолодження електрообладнання класів напруги 0,4÷750 кВ. Проте, слід мати на увазі, що на результати вимірювання температури та оцінки теплового стану електрообладнання впливають такі фактори як: умови навколишнього середовища, кваліфікація персоналу, що виконує термографічний контроль та інтерпретацію даних, необхідність в удосконаленні нормативних документів з оцінки теплового стану електрообладнання та розробці уніфікованих алгоритмів аналізу результатів термографічних обстежень та градації розвитку дефектів електрообладнання. Сучасні дослідження в галузі термографічного контролю електрообладнання розвиваються в кількох напрямках, а саме: використання автоматизованих (стаціонарних чи пересувних) систем збору термографічних даних; розробка алгоритмів обробки теплових зображень, що зменшать вплив сторонніх шумів на значення виміряних температур, виокремлять зображення обстежуваного об’єкту, здійснять підбір оптимального рівню контрастності теплового зображення для виявлення теплових аномалій; використання статистичної обробки теплових полів об’єктів термоконтролю та прийнятті рішень про тепловий стан обладнання за допомогою побудови і використання нейронних мереж та машинного навчання з застосуванням знань експертів. Автоматизація аналізу даних термографічного контролю є актуальною науково-практичною задачею, вирішення якої дозволить підвищити якість технічного обслуговування, ремонтів, продовження строків експлуатації та оперативного керування електрообладнанням в умовах значного рівня старіння основних виробничих фондів електроенергетичних компаній та зміни поколінь обслуговуючого персоналу. Вимірювальні трансформатори струму класів напруги 330÷750 кВ є чи не найбільш відповідальними елементами у схемах розподілення електроенергії в електричних мережах, а їх технічний стан прямо впливає на надійність роботи електричних мереж та електропостачання споживачів. В роботі розглянуто причини розвитку дефектів у трансформаторах струму 330÷750 кВ, а також запропоновано співвідношення для врахування впливу швидкості повітряного потоку та дійсного значення коефіцієнту випромінювання елементу конструкції трансформаторів струму, а також та елементи алгоритмів аналізу даних тепловізійних обстежень дозволять зменшити вплив факторів навколишнього середовища та рівня кваліфікації персоналу, що виконує аналіз, на результати діагностування.