ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЕЛЕКТРООБЛАДНАННЯ АВТОТРАНСПОРТУ - Шевчук , М. Я.; Гладь, І. В.; Бацала , Я. В.; Кіянюк , О. І. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2019)
В даній статті наведені причини посиленого розряду автомобільних акумуляторів, розглянута конструкція пуско-зарядного пристрою підвищеної надійності. Перераховано найбільш ушкоджувані вузли системи електрообладнання автотранспортних засобів, показана диференціація елементів з позиції їх структурної надійності, визначено шляхи підвищення надійності елементів системи електрообладнання. Показано, що основними причинами пошуку оптимальних режимів роботи електрообладнання транспортних засобів є економічний фактор, вплив на екологію, необхідність зменшення залежності від постійного дорожчання нафтопродуктів. Свинцево-кислотні акумуляторні батареї автомобілів є стартерними, тобто не передбачають глибокого розряду. В результаті глибокого розрядження акумулятора на його пластинах відбувається явище сульфітації та осипання активної маси. Чим довше акумуляторна батарея перебуває в розрядженому стані, тим активніше відбувається її старіння і зменшується стартерний струм. Тому актуальним є питання регулярного дозаряджання акумулятора та гарантованого заведення двигуна внутрішнього згоряння при розрядженому акумуляторі. Встановлено, що причинами швидкого розряду акумулятора або зменшення його ємності можуть бути відхилення густини електроліту від рекомендованого значення, сульфатація пластин і осипання їх активної маси, несправність електрообладнання автомобіля. Більшість серійних зарядних пристроїв не розраховані на пуск автомобільного двигуна, а моделі, що спеціально для цього призначені, мають високу ціну. Складність і значний об’єм робіт з дослідження і прогнозування надійності системи електрообладнання автомобілів вимагає зусиль спеціалістів, а також узгодженості і координації їх діяльності шляхом розробки методичних рекомендацій спочатку для розв’язання часткових, а потім і загальних питань даної проблеми. Показано, що при розв’язанні питань, зв’язаних з організацією технічного обслуговування, встановленням міжремонтних термінів і об’ємів ремонтів системи електрообладнання автомобілів, велике значення мають кількісні показники надійності кожного елементу, який входить в дану систему. Розроблений пуско-зарядний пристрій дасть змогу скоротити витрати часу на пуск автомобільного двигуна.