КОНТРОЛЬ ЗМОЧУВАЛЬНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ПОВЕРХОНЬ ШТУЧНИХ СУДИН - Чуйко, М. М.; Витвицька, Л. А.; Витвицький , З .Я.; Лаврук , Х.З.; Бережницький, Б. С. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2019)
Проаналізовано вплив поверхневих властивостей різних твердих матеріалів на процес розтікання по них крові. На основі залежності швидкості згортання крові від змочувальних властивостей твердих поверхонь, по яких вона розтікається, обґрунтовано актуальність розроблення експрес-методу контролю процесу змочування кров’ю поверхонь штучних судин для запобігання тромбоутворення. Визначено роботу адгезії, яка витрачається при відтікання краплі. Розроблено імпеданс ний метод, в основі якого закладено існування взаємозв’язку між швидкістю відтікання та зміною імпедансу плоского конденсатора, між обкладинками якого знаходиться досліджувана система кров – імплантат. Між електродний простір комірки (досліджувану систему) можна розглядати як неоднорідний діелектрик, що представляє собою сукупність шарів крові, повітря та зразка імплантуй. Кожен із цих шарів можна представити за допомогою набору конденсаторів та резисторів паралельно та послідовно з’єднаних між собою. В процесі відтікання крові по нахиленій поверхні досліджуваного зразка матеріалу імпланта, який знаходиться на нижній обкладинці конденсатора відбувається перерозподіл шарів крові, повітря та зразка імпланту, тобто змінюється діелектрична проникність міжелектродного середовища. В роботі наведено конструкцію ємнісного первинного перетворювача, який представляє собою плоский конденсатор із змінною відстанню між пластинами, а також функціональну схему всього пристрою, що реалізує імпедансний метод. За виміряними значеннями при відтіканні крові, яка наноситься на поверхню зразка імпланта з постійною витратою визначається динаміка зміни імпедансу в часі, здійснюється апроксимація отриманих часових залежностей. Визначальним параметром для встановлення ступеня змочування є кут нахилу цих залежностей, побудованих у графічному вигляді. Розроблена система градації ступеня змочування за 5-ти бальною системою. Наведені графічні залежності для встановлення ступеня змочування кров’ю найбільш використовуваних матеріалів при створенні штучних судин, що підтвердило необхідність нанесення спеціальних покриттів для збільшення часу згортання крові.