РОЗРАХУНОК ПУЛЬСАЦІЇ СТРУМУ НАВАНТАЖЕННЯ ТРИФАЗНОГО МОСТОВОГО ВИПРЯМЛЯЧА У НЕПОВНОВЕНТИЛЬНИХ РЕЖИМАХ ЗА НАЯВНОСТІ ФІЛЬТРІВ - Сабат, М. Б.; Мальцева, Н. Г.; Олійник, М. Й.; Федишин, В. Г. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2019)
Криві випрямленої напруги неповновентильних режимів трифазної мостової схеми випрямлення мають у своєму складі низку неканонічних вищих гармонік, що призводить до значних пульсацій струму навантаження. Звідси виникає проблема вибору оптимального складу фільтрів з метою доведення коефіцієнта пульсацій струму навантаження до допустимих значень. Проведено аналіз сучасного стану проблеми шляхом вивчення останніх публікацій. Отримано аналітичні вирази та форми кривих струму навантаження за результатами математичного моделювання впливу на нього резонансних та індуктивних фільтрів вищих гармонік, увімкнених, відповідно, на виводах та у вітці навантаження випрямляча. Розраховано значення коефіцієнта пульсації струму у вітці навантаження для окремих випадків неповновентильного режиму трифазного мостового випрямляча. Наведені у статті криві струмів справедливі для тих форм випрямленої напруги, яка виникає у неповновентильних режимах трифазної мостової схеми випрямлення, та можуть бути отримані за умови відомого складу вищих гармонік вихідної напруги випрямляча. Показано, що установлення резонансного фільтру на частоті найбільшої з гармонік суттєво зменшує коефіцієнт пульсацій струму у вітці навантаження. У випадку реального резонансного фільтра на виході випрямляча у струмі кола навантаження з’явиться гармоніка, яка буде протікати під дією спаду напруги на активному опорі фільтра. Однак її вплив буде незначним, оскільки активний опір фільтрів, як правило, малий. Дещо зменшиться також рівень гармонічних складових у струмі навантаження внаслідок відгалуження певного значення цих струмів через вітки резонансних фільтрів. Запропонована методика дозволяє розрахувати струм у колі навантаження випрямляча у неповновентильних режимах з врахуванням певного складу резонансних паралельних і індуктивних послідовних фільтрів для досягнення бажаного рівня пульсацій струму.