ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ МЕТОДІВ ПОКООРДИНАТНОГО ПОШУКУ ДЛЯ ЗНАХОДЖЕННЯ ОПТИМАЛЬНОЇ ПОЗИЦІЇ СОНЯЧНОЇ ПАНЕЛІ - Слабінога, М. О.; Клочко, Н. Б.; Криницький, О. С.; Кучірка, Ю. М. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2019)
Робота присвячена доcлідженню ефективності методів покоординатного пошуку для вирішення задачі знаходження позиції сонячних панелей, в якій досягається найбільша потужність продукованого струму. Проаналізовано існуючі рішення на ринку систем слідкування за сонцем (сонячних трекерів), наведено переваги та недоліки таких систем в порівнянні з фіксованим кріпленням панелей. Запропоновано удосконалити розроблене авторами апаратне та програмне забезпечення з дослідження ефективності функціонування сонячних панелей, висвітлене в попередніх роботах, інтегрувавши в систему програмну реалізацію алгоритму покоординатного пошуку максимуму потужності сонячних панелей. З цією метою, було досліджено ефективність за трьома показниками трьох алгоритмів покоординатного пошуку максимуму, а саме - методу покоординатного підйому, методу Хука-Дживса та методу Розенброка. Експерименти проводилися на даних, отриманих як експериментальним шляхом з допомогою лабораторного стенду дослідження ефективності сонячних панелей в залежності від кута падіння сонячних променів, так і згенерованих математичною моделлю залежності ефективності сонячної панелі від кута випромінювання, описаною в попередніх роботах. Проаналізовано результати експериментів, які показали принципову відмінність роботи алгоритмів покоординатного пошуку на математичній моделі та експериментальних даних. Обгрунтовано основні отримані показники ефективності алгоритмів, виходячи з метеорологічних умов, в яких здійснювались вимірювання для формування експериментальних даних. Зроблено висновки щодо ефективності використання даних методів покоординатного пошуку для вирішення задачі знаходження оптимальної позиції сонячних панелей. Наведено подальші перспективи досліджень за даною темою та можливості використання методів покоординатного пошуку в програмному забезпеченні сонячних панелей з двовісною орієнтацією за позицією Сонця.