ОСНОВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ТА ОСОБЛИВОСТІ НИЗЬКОЧАСТОТНОГО ХВИЛЬОВОГО ПРОЦЕСУ В ПРОТЯЖНИХ ТРУБОПРОВОДАХ - Бондаренко, О. Г. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2019)
Проблема визначення технічного стану різноманітних трубопровідних систем, забезпечення їх надійної та безпечної експлуатації останнім часом стала предметом геополітики. В цій ситуації важливе значення для забезпечення працездатності трубопроводів має постійний моніторинг їх технічного стану. Проте, проводити моніторинг технічного стану трубопроводів звичайними методами неруйнівного контролю (НК) технічно складно. Виконано аналіз сутності хвильового процесу при діагностуванні технічного стану протяжних трубопроводів низькочастотними ультразвуковими спрямованими хвилями. Наведено види мод спрямованих хвиль та особливості хвильового процесу в твердому середовищі трубопроводу. Розглянуто дисперсні діаграми звукових швидкостей для різних мод спрямованих хвиль, на основі яких сформульовано їх основні особливості при діагностуванні технічного стану протяжних трубопроводів. Виконано аналіз хвильового процесу в протяжному трубопроводі з позиції акустичної локації його твердого середовища низькочастотними спрямованими хвилями, розроблено модель активної локаційної системи при діагностуванні технічного стану трубопроводу, розглянуто принципи збудження та зміщення частинок середовища стінки труби при розповсюдженні в ньому поздовжніх, крутильних та згинальних мод низькочастотних ультразвукових спрямованих хвиль. При виборі частоти та моди спрямованої хвилі для діагностування технічного стану протяжних трубопроводів необхідно враховувати, що спрямована хвиля є результатом взаємодії вібрацій, створюваних перетворювачами, з поверхнею труби. Істотним фактором, що визначає ефективність передачі енергії від антени в тіло протяжного трубопроводу є узгодження внутрішніх опорів перетворювача та навантаження за рахунок статичної сили притискання п’єзоперетворювачів до поверхні труби. При створенні систем низькочастотного ультразвукового діагностування протяжних трубопроводів спрямованими хвилями необхідно враховувати основні особливості хвильового процесу, який має складний механізм розповсюдження за товщиною стінки труби.