МЕТОДИКА ВИЗНАЧЕННЯ РОЗПОДІЛУ ШВИДКОСТІ ПОВЕРХНЕВОЇ АКУСТИЧНОЇ ХВИЛІ НА ПОВЕРХНІ СТАЛЕВОГО ЗРАЗКА - Скальський, В. Р.; Мокрий, О. М. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2018)
Запропоновано методику визначення розподілу швидкості поверхневих акустичних хвиль в твердих тілах на основі використання контактного п’єзоелектричного перетворювача з двох клинів, які жорстко з’єднані між собою. Методика дозволяє оптимізувати роздільну здатність і чутливість вимірювань залежно від розподілу швидкості на поверхні. Розглянуто критерії, згідно яких можна вибрати величину роздільної здатності в певній ділянці об’єкта досліджень. Її застосування проілюстровано на визначенні розподілу швидкості поверхневої акустичної хвилі на поверхні стального пластично деформованого зразка.