РЕГИСТРАЦИЯ НАКЛАДНЫМ ВИХРЕТОКОВЫМ ПРИЕМНИКОМ ОСЕСИМЕТРИЧНОЙ СОСТАВЛЯЮЩЕЙ ШУМОВ АКУСТИЧЕСКОЙ ЭМИССИИ В МЕТАЛЛИЧЕСКОМ СТЕРЖНЕ - Карпусь, В. В. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2012)
Розглянуто процес реєстрації накладним вихорострумовим перетворювачем осесиметричної складової шумів акустичної емісії. Оцінено переваги вихорострумової реєстрації шумів акустичної емісії над контактним способом (п’єзоелектричні перетворювачі). Розглянуто фізичні принципи роботи накладного перетворювача вихорострумового типу в режимі прийому та на підставі теореми про наведений магнітний потік, що значно спрощує процес математичного моделювання для процесу реєстрації шумів акустичної емісії накладними вихорострумовим перетворювачем, отримано аналітичні вирази, що пов’язують геометричні розміри приймача та його робочий частотний діапазон. На модельному прикладі показано важливість отриманих результатів, що дозволяють стверджувати, що окрім хвильового характеру поширення пружних коливань у стрижні також необхідно узгоджувати геометричні розміри приймача з заздалегідь заданим частотним діапазоном, оскільки шуми акустичної емісії в залежності від типу джерел випромінюються в широкому діапазоні частот. Отримані результати можуть слугувати прямою вказівкою розробникам при проектуванні накладних перетворювачів вихорострумового типу для реєстрації шумів акустичної емісії в елементах конструкцій типу стрижень.