МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ СИСТЕМИ КЕРУВАННЯ ПРОЦЕСОМ ДВОСТУПЕНЕВОЇ СЕПАРАЦІЇ НАФТИ - Горбійчук, М. І.; Поварчук, Д. Д. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2017)
Процес сепарації є важливим етапом при підготовці нафти до транспортування її магістральними трубопроводами до споживачів. Для відділення газу від нафти використовують герметизовані системи сепарації. Для синтезу ефективних систем автоматичного керування процесом сепарації необхідно створити математичні моделі у термінах «вхід-вихід». Аналіз літературних джерел показав, що такі моделі створені лише для окремих апаратів. При двоступеневій сепарації відбувається взаємозв’язок і взаємовплив між процесами першої і другої ступені сепарації. Виходячи із закону збереження кількості речовини, отримана математична модель двоступеневого процесу сепарації у просторі змінних стану з координатами – тиски та рівні в сепараторах першої і другої ступені, які є функціями командних сигналів регуляторів рівня і тиску. Крім того отримана математична модель враховує дію збурень на процес сепарації, які є наслідком дії на об’єкт цілого ряду фізичних величин з боку середовища. Отримана математична модель може служити основою для синтезу ефективних систем керування процесом двоступеневої сепарації.