ДОСЛІДЖЕННЯ СТІЙКОСТІ ТЕЧІЇ В ТРУБОПРОВОДАХ ЗА НАЯВНОСТІ МАЛИХ ВИТОКІВ ДЛЯ ЇХ ЛОКАЛІЗАЦІЇ ТА ВИЗНАЧЕННЯ УМОВ ВИНИКНЕННЯ ТУРБУЛЕНТНИХ ЕФЕКТІВ - Олійник, А. П.; Мороз, А. А.; Бачук, В. В. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2017)
Запропоновано математичну модель, яка дозволяє визначати швидкість витоку продукту, що транспортується в ґрунт, який оточує технологічний або магістральний трубопровід. На основі моделювання течії в’язкої рідини з використанням системи рівнянь Нав’є–Стокса було розроблено модель течії з витоками, запропоновано удосконалений ітераційний метод її чисельної реалізації та проведено широкий клас подальших розрахунків. Наведено висновки стосовно стійкості течії, закономірностей появи зони турбулентної течії в трубопроводі.