УДОСКОНАЛЕННЯ РОТАЦІЙНОГО ВІСКОЗИМЕТРА ДЛЯ ВИМІРЮВАННЯ КОНЦЕНТРАЦІЇ ПАПЕРОВОЇ МАСИ - Романюк, О. М.; Крих, Г. Б.; Кріль, Б. А.; Кріль, О. В. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2017)
Запропоновано спосіб проведення вимірювань в’язкості неньютонівських рідин за допомогою ротаційного віскозиметра, який дає змогу визначити коефіцієнт консистенції рідини та індекс течії у степеневому законі Оствальда де Веле . Спосіб також дає змогу усунути вплив моменту сил тертя в ущільненні осі чутливого елемента та у підшипниках на результати вимірювань. Для цього у запропонованому способі проводять вимірювання моменту сили, що діє на чутливий елемент при підході до вибраних для вимірювання частот обертання чутливого елемента зі сторони нижчих частот та зі сторони вищих частот. Отримані значення моменту сили усереднюють. Вимірювання проводять на двох наперед заданих частотах обертання чутливого елемента. Частоту обертання чутливого елемента програмовано змінюють за допомогою частотного перетворювача.