ВИЗНАЧЕННЯ ЗМІНИ НАПРУЖЕНО-ДЕФОР-МОВАНОГО СТАНУ ДІЛЯНКИ ПІДЗЕМНОГО ТРУБОПРОВОДУ ЗА ДАНИМИ БЕЗКОНТАКТНОГО ПОЗИЦІОНУВАННЯ З ПОВЕРХНІ ЗЕМЛІ - Жовтуля, Л. Я.; Олійник, А. П.; Яворський, А. В.; Цих, В. С.; Побережний, Л. Я. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2017)
Об’єктом дослідження визначено напруження які діють на підземні ділянки магістральних трубопроводів, що пролягають в зонах підвищеного геодинамічного ризику. Авторами була розроблена методика визначення зміни напружено-деформованого стану підземної частини магістральних нафтогазопроводів за даними про переміщення певної множини точок осі трубопроводу. Дослідження проводились на лінійній ділянці магістрального газопроводу, де у 2010-ому році відбувся зсув ґрунту, що створив силовий тиск на трубопровід, внаслідок чого виник розрив трубопроводу. Описано процес збору та оброблення даних і наведено результати розрахунків. Застосування розробленої методики підтвердила збільшення напружень у місцях геодинамічної активності.