РОЗРОБЛЕННЯ МЕТОДИКИ ОЦІНКИ НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНОГО СТАНУ ЛІНІЙНИХ ДІЛЯНОК МАГІСТРАЛЬНИХ ТРУБОПРОВОДІВ - Жовтуля, Л. Я.; Олійник, А. П.; Яворський, А. В.; Карпаш, М. О. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2017)
Об’єктом дослідження визначено лінійні частини магістральних нафто- та газопроводів, які є найбільш потенційно небезпечними типами трубопровідних мереж. Розроблено методику оцінки напружено-деформованого стану трубопроводу. Математично змоделювано процес деформування підземної ділянки трубопроводу за даними переміщення деякої множини точок. Описано процес визначення координат точок осі підземного трубопроводу, оцінки точності інтерполяції просторового положення деформованої осі підземного трубопроводу і визначення кроку інтерполяції та параметрів згладжування.