АНАЛІЗ І РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДІВ І ПРИСТРОЇВ ДЛЯ ДОСЛІДЖЕННЯ ПОВЕРХНЕВОГО НАТЯГУ РІДИН З ВИМІРЮВАННЯМ ВЗАЄМОДІЮЧИХ ЗУСИЛЬ МІЖ РІДИНАМИ І ТВЕРДИМИ ТІЛАМИ РІЗНОЇ ФОРМИ - Кісіль, І. С.; Зарічна, О. Б. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2009)
Приведений аналіз методів і характерних особливостей приладів для вимірювання поверхневого натягу рідин з використанням вертикального циліндра, пластинки, кулі, конуса і кільця. Основна увага приділена можливості вимірювання з фіксацією положень вказаних тіл над поверхнею досліджуваної рідини і при досягненні максимальних зусиль при їх витягуванні в процесі дослідження однокомпонентних рідин і розчинів поверхнево-активних речовин