МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТЕЧІЇ В’ЯЗКОЇ РІДИНИ У ГАЗОРІДИННИХ СВЕРДЛОВИННИХ ПОТОКАХ - Олійник, А. П.; Райтер, П. М.; Мороз, А. А. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2016)
Побудовано математична модель течії в’язкої рідини в трубопроводі та в свердловині для видобутку нафти за наявності перетікання рідини через поверхню та звуження поперечного перерізу, яка базується на системі рівнянь Нав’є – Стокса в двовимірній прямокутній системі координат зі спеціальним типом граничних умов. Враховано просторову конфігурацію зон перетікання. Рух рідини здійснюється під дією постійного перепад тиску по довжині труби. Для розв’язання задачі використано метод скінчених різниць, розроблено чисельний метод його реалізації – перший крок ітераційного процесу здійснюється по повздовжній, другий – по поперечній координатах. Вивчення стійкості проводиться за спектральною ознакою, встановлено умови стійкості для розрахунку течії зі спеціальними параметрами і для заданого типу геометрії труби. Критерії стійкості розрахунків представлено з урахуванням параметрів моделі. Проведено розрахунки для модельних та реальних систем,