МОДИФІКАЦІЯ МЕТОДУ ВИМІРЮВАННЯ ШВИДКОСТІ ПОШИРЕННЯ ЗСУВНИХ КОЛИВАНЬ У БЕТОННИХ КОНСТРУКЦІЯХ - Кучер, О. Р.; Ровінський, В. А. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2016)
В роботі розглянуті особливості вимірювання швидкості акустичних низькочастотних коливань в бетонних конструкціях поверхневим методом з використанням аналогово-цифрових перетворювачів звукового діапазону. Запропоновано використовувати апроксимацію Гауса гістограми серії вимірюваннь з метою підвищення точності визначення затримки поширення звукового сигналу між двома вібросенсорами. Розглянутий метод дозволяє підвищити точність вимірювання відстані до дефекту у випадку використання імпакт-методу, як основного методу діагностування. Це дозволить будувати дешеві системи діагностування за рахунок використання аналого-цифрових перетворювачів звукового діапазону. Одержані дані про швидкість поширення акустичних коливань можуть бути використані також і в резонансному методі діагностування бетонних об’єктів.