ОГЛЯД СУЧАСНОГО СТАНУ ТЕХНОЛОГІЙ ТА РОЗРОБОК ДЛЯ ЕКСПРЕС-КОНТРОЛЮ ТЕПЛОТИ ЗГОРЯННЯ ПРИРОДНОГО ГАЗУ - Яворський, А. В.; Ващишак, І. Р.; Височанський, І. І.; Карпаш, М. О. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2016)
Розглянуто актуальність контролю якості природного газу та публікації паспортів якості природного газу. Проаналізовано основні показники якості природного газу та їх міри в Україні і закордоном. Встановлено як основний показник призначення теплоту згоряння природного газу. Розглянуто прямі та непрямі методи визначення теплоти згорання природного газу. Наведено їх переваги та недоліки. Розглянуто технічні характеристики та проаналізовано особливості застосування технічних засобів, в основу яких покладено відомі методи вимірювання теплоти згоряння природного газу. Розглянуто нормативні документи, що регламентують методи вимірювання та методики розрахунку теплоти згорання природного газу. На основі проведеного аналізу запропоновано застосувати метод для експрес-контролю теплоти згоряння природного газу, який полягає в комплексному вимірюванню швидкості поширення ультразвуку в газі та вмісту діоксиду вуглецю і подальшому їх обробленні за допомогою застосовування штучної нейронної мережі. З метою технічної реалізації даного методу визначення питомої теплоти згоряння сформовано ряд вимог до приладу для експрес-контролю теплоти згоряння природного газу та розроблено його технологічну схему.