КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ ПОВЕРХНІ, РОЗМІРІВ ЧАСТИНОК ТА ПОРИСТОСТІ ГРАНАТОВОЇ СТРУКТУРИ ОТРИМАНОЇ ЗОЛЬ-ГЕЛЬ МЕТОДОМ АВТОГОРІННЯ - Федорів, В. Д.; Яремій, І. П.; Сташко, Н. В.; Кулик, Ю. О. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2016)
Золь-гель методом автогоріння на основі водних розчинів кристалогідратів нітратів ітрію та заліза та лимонної кислоти з різним рівнем рН синтезовано вихідну систему для подальшого отримання залізо-ітрієвого гранату. Розвинена поверхня наночастинок оксидів, отриманих із розчину з рівнем рН=1, дала змогу отримати високодисперсний залізо-ітрієвий гранат при температурі подальшого ізотермічного відпалу ≥973 К в атмосфері статичного повітря. Встановлено, що при ізотермічному відпалі в діапазоні температур 973÷1373 К формується мезопориста структура Y3Fe5O12, основний внесок в пористий об’єм якої вносять пори з розмірами 5 та 30 нм з поступовим зникненням менших пор з підвищенням температури відпалу.