ПОБУДОВА ЕМПІРИЧНИХ МОДЕЛЕЙ ПРОЦЕСУ ПОГЛИБЛЕННЯ СВЕРДЛОВИН З ВРАХУВАННЯМ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Горбійчук, М. І.; Гуменюк, Т. В.; Заячук, Я. І.; Лазарів, Н. Т. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2016)
Розроблений метод синтезу емпіричних моделей оптимальної складності, для задачі ідентифікації залежностей швидкості механічного буріння і швидкості зміни умовної оцінки стану озброєння долота з врахуванням нечіткості режимних параметрів. В основі розробленого методу лежить теорія нечітких множин та ідеї генетичних алгоритмів. Ефективність розроблених алгоритмів, які побудовані на засадах генетичних алгоритмів, перевірена на промислових даних, що дало змогу синтезувати оптимальні за структурою відповідні емпіричні моделі для даних умов буріння