ЕКСПРЕС-КОНТРОЛЬ ЗМОЧУВАЛЬНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ СИСТЕМИ «ТВЕРДЕ ТІЛО – РІДИНА - ГАЗ» ЄМНІСНИМ МЕТОДОМ - Чуйко, М. М.; Витвицька, Л. А.; Витвицький, З. Я. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2015)
Встановлена залежність поверхневого натягу твердого тіла від поверхневого натягу та діелектричних властивостей рідини при її розтіканні поверхнею твердого тіла. Це дає можливість визначати ступінь змочуваності рідиною поверхні твердого тіла за діелектричними властивостями рідини, вимірюючи імпеданс ємнісної комірки, у якій знаходиться досліджувана система «рідина - тверде тіло - газ». Описано будову розробленого пристрою ВСР-1 для реалізації запропонованого ємнісного методу. Подані результати експериментальних досліджень при контролі змочувальних властивостей чистих рідин та розчинів ПАР на твердих зразках у вигляді графічних залежностей зміни імпедансу в часі.