ВИМІРЮВАННЯ КРАЙОВОГО КУТА ЗМОЧУВАННЯ МЕТОДОМ АПРОКСИМАЦІЇ ПОЛІНОМАМИ КОНТУРУ ЛЕЖАЧОЇ КРАПЛІ - Кісіль, І. С.; Барна, О. Б. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2015)
Проаналізовані відомі методи вимірювання крайового кута змочування на основі аналізу форми лежачої краплі. Вказані їх переваги і недоліки та рекомендації щодо їх застосування. Запропоновано метод апроксимації поліномами різних степенів частини контуру краплі в області точки трифазного контакту з метою вимірювання крайового кута змочування. На основі проведених теоретичних та експериментальних досліджень запропоновано використовувати поліноми 3 – 6 порядків, досліджувати ділянку експериментального контуру, в якій відсутня зміна знака тангенса кута нахилу дотичної до контуру. Розраховані відносні відхилення від дійсних значень контактних кутів, визначених за допомогою поліномів різних степенів.