КОМПЕНСАЦІЯ ВПЛИВУ ОПОРІВ ЛІНІЙ ЗВ’ЯЗКУ В ДВОПРОВІДНИХ ТЕРМОРЕЗИСТИВНИХ ПЕРЕТВОРЮВАЧАХ - Бойко, О. В.; Матвіїв, Р. О.; Чабан, О. П. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2015)
Запропоновано метод компенсації впливу опорів ліній зв’язку в двопровідних терморезистивних перетворювачах на основі комутаційного інвертування зразкового вимірювального струму з аналоговим усередненням сигналів на входах ліній зв’язку. Розроблено структурну і принципову схеми двопровідного терморезистивного перетворювача. Проведено аналіз похибки від неповної компенсації впливу опорів ліній зв’язку, спричиненої нерівністю зразкових струмів. Коефіцієнт послаблення впливу опорів ліній зв’язку при відносній похибці зразкових струмів 0,01 становить 40 дБ і збільшується зі зменшенням відносної похибки. Розглянуто вплив перехідних процесів в лініях зв’язку в момент комутації зразкових струмів на точність перетворення температури. Проведено дослідження спроектованої схеми терморезистивного перетворювача методом комп’ютерного моделювання в програмному середовищі Electronics Workbench. Встановлено, що зменшення похибки від перехідних процесів можливе при розбалансі значень зразкових струмів. При різниці зразкових струмів 0,03 мА абсолютна похибка від впливу опорів ліній зв’язку не перевищує 0,05°С при опорі ліній зв’язку 5 Ом і 0,5°С при опорі ліній зв’язку 30 Ом.