ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ТЕПЛООБМІННИХ ПРОЦЕСІВ НА ПЕРЕВІРКУ ГЕРМЕТИЧНОСТІ ЕТАЛОННИХ УСТАНОВОК ОБ’ЄМУ ГАЗУ - Вощинський, В. С.; Середюк, О. Є.; Андрук, М. С.; Лютенко, Т. В. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2015)
Проаналізована допустима зміна вимірюваного об’єму газу внаслідок негерметичності пневматичної системи еталонної установки і лічильників газу, при виборі якої необхідно враховувати значення контрольного об’єму, який пропускається через лічильник газу при його повірці, а також час повірки, робочий тиск в установці, допустиме значення похибок лічильників газу і установки. Отримана математична модель теплообмінних процесів для пневматичної системи еталонних установок, яка дає можливість визначати час завершення теплообмінних процесів для вибору моменту початку вимірювального процесу з врахуванням допустимого значення негерметичності.