МЕТОДИКА АВТОМАТИЧНОЇ ДІАГНОСТИКИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ SCADA - Сироткіна, О. І. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2015)
Пропонується до розгляду методика автоматичної діагностики працездатності SCADA системи в режимі реального часу за зміною інформаційно-діагностичних ознак контрольованих параметрів у процесі проходження потоків даних за структурними одиницями і рівнями ієрархії SCADA. В рамках методики були сформульовані необхідні і достатні критерії виявлення відмови в системі, необхідні і достатні критерії розмежування незалежних і вторинних відмов на підставі логіки функціонування SCADA з урахуванням причинно-наслідкових зв’язків між подіями та характерних особливостей кожного рівня ієрархії системи. Для наведеного на малюнку прикладу структурної схеми SCADA системи показана діаграма конфігураційної прив’язки структурних елементів системи з метою локалізації відмов. На базі k-значної логіки Е. Поста з використанням характеристичних функцій першого роду були виведені аналітичні залежності виявлення і локалізації відмов у системі, визначення незалежних відмов. Використання методики автоматичного виявлення відмов у роботі SCADA дозволяє розробляти підсистеми автовідновлення працездатності системи після оборотних відмов у режимі реального часу.