ОРГАНІЗАЦІЯ І ДОСЛІДЖЕННЯ ЕЛЕМЕНТІВ КОМУНІКАЦІЙНОГО СЕРЕДОВИЩА WEB-ОРІЄНТОВАНИХ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ РОЗПОДІЛЕНИМИ ТЕХНОЛОГІЧНИМИ ОБ’ЄКТАМИ - Николайчук, М. Я. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2014)
Запропоновано та апробовано алгоритмічні, функціональні, топологічні та схемотехнічні рішення, що забезпечили оперативність і ефективнісь при розробці функціональних схем і визначенні параметрів системи управління, підборі первинних перетворювачів фізичних величин і виконавчих пристроїв, конфігуруванні і параметруванні апаратних засобів на основі програмованих логічних контролерів з комунікацією на основі промислової шини Industrial Ethernet. Досліджено елементи комунікаційного середовища на основі GSM-технології стільникового зв’язу шляхом параметрування GSM-модулів, комунікаційних протоколів і спеціальних комунікаційних програмних блоків. Тестування та апробація компонентів комунікаційного середовища підтвердили ефективність запропонованих рішень при побудові розподілених WEB-орієнтованих систем управління. На основі запропонованих рішень розроблено та апробовано WEB-орієнтовану систему управління з функціями SCADA і GSM-комунікацією.