ПРИЛАД ДЛЯ ВИМІРЮВАННЯ ПОВЕРХНЕВОГО НАТЯГУ РІДИН НА ОСНОВІ МЕТОДУ ВИТЯГУВАННЯ КІЛЬЦЯ - Витвицька, Л. А.; Барна, О. Б.; Кісіль, І. С.; Кучірка, Ю. М. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2014)
Встановлено, що при відриві кільця від поверхні порушується статична рівновага останньої, що впливає на поверхневий натяг рідини. Тому запропоновано визначати залежність між прикладеною силою за об’ємом піднятої кільцем рідини та висотою його підняття до досягнення моменту відриву кільця від поверхні. За характером залежності між об’ємом та висотою пропонується визначати значення поверхневого натягу. На основі запропонованого методу розроблено пристрій, який в загальному складається з електромеханічного, електричного вузлів та ЕОМ. Процес підняття кільця здійснюється та контролюється автоматично за допомогою крокового двигуна. Значення висоти підняття та об’єму, перетворені в електричний сигнал, обробляються за закладеною в ЕОМ програмою, порівняння експериментальної залежності із теоретичною дозволяє визначити значення поверхневого натягу.