Інтегральні діагностичні ознаки технічного стану відцентрових нагнітачів природного газу - Горбійчук, М. І.; Самуляк, С. Т.; Щупак, І. В. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2009)
Запропонований метод визначення технічного стану відцентрового нагнітача газоперекачувального агрегату за допомогою політропного коефіцієнта корисної дії та внутрішньої потужності, які визначені як функції від приведених об’ємної та масової продуктивності відповідно. Вказані залежності досить повно характеризують роботу нагнітача і є основою для визначення запропонованих діагностичних ознак його технічного стану