МЕТРОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ МЕТОДИК ВИЗНАЧЕННЯ ПОВЕРХНЕВОГО НАТЯГУ РІДИН МЕТОДОМ МАКСИМАЛЬНОГО ТИСКУ У БУЛЬБАШЦІ - Кісіль, І. С.; Кучірка, Ю. М. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2014)
Описані і проаналізовані методики визначення поверхневого натягу рідин на межах їх розділу із газом (повітрям) за виміряним максимальним тиском у бульбашці М. Кантора, Р. Фестеля, Е. Шредингера, С. Сагдена, Д. Дугне, Р. Бендуре, за допомогою апроксимаційних поліноміальних залежностей, а також спрощена методика без урахування кривизни газового меніска в момент максимального тиску у ньому. Запропоновані методики оцінки методичних похибок всіх вказаних методик визначення поверхневого натягу рідин. Приведені результати розрахунку відносних методичних похибок розглянутих методик визначення поверхневого натягу для реального діапазону можливих його значень, а також методика коригування результатів визначення поверхневого натягу рідин з метою підвищення їх точності.