КОГЕРЕНТНИЙ МЕТОД ВИМІРЮВАННЯ ШВИДКОСТІ ПОВЕРХНЕВИХ УЛЬТРАЗВУКОВИХ КОЛИВАНЬ - Маєвський, С. М. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2014)
Розглянуто можливість прецизійного вимірювання фазової швидкості поверхневих коливань (хвиль Релея) шляхом використання фазового методу визначення їх часової затримки. Визначення цілого числа фазових циклів кумулятивного фазового зсуву вихідних сигналів ультразвукових перетворювачів - приймачів коливань виконується за результатами вимірювання фазових зсувів цих коливань на двох близьких частотах, визначених за умови зміни фазового зсуву на їх інтервалі меншого за фазовий цикл.