ВИЗНАЧЕННЯ НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНОГО СТАНУ ТРУБОПРОВОДІВ НА РЕМОНТНИХ ДІЛЯНКАХ - Семеген, М. М.; Лютак, З. П. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2008)
На основі законів акустопружності та теорії акустики запропонований підхід до визначення величини напружень в стінках трубопроводів. Визначена залежність між швидкістю поширення ультразвукової хвилі та величиною напружень в стінці трубопроводу. На основі отриманих залежностей та результатів, враховуючи визначені напруження в стінці трубопроводу, можна давати рекомендацію відносно проведення відновлюваних робіт на ремонтних ділянках, при цьому забезпечивши цілісність конструкції трубопроводу