ПЕРЕХІДНІ ЕЛЕКТРОМАГНІТНІ ПРОЦЕСИ У НЕОДНОРІДНІЙ ЕЛЕКТРИЧНІЙ ІЗОЛЯЦІЇ ВИСОКОВОЛЬТНИХ КАБЕЛІВ ПРИ ЇЇ ДІАГНОСТИЦІ МЕТОДАМИ ВИМІРЮВАННЯ І АНАЛІЗУ СТРУМУ РЕЛАКСАЦІЇ ТА ПОВЕРНЕНОЇ НАПРУГИ - Розіскулов, С. С.; Михайлів, В. І.; Грабчук, Б. Л. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2013)
Проведено аналіз перехідних електромагнітних процесів, що протікають в ізоляції високовольтного кабеля з радіальною неоднорідністю під час її контролю методики вимірювання струму релаксації та методом поверненої напруги. Показано, що збільшення неоднорідності електроізоляційного матеріалу кабеля приводить до зростання початкового значення струму абсорбції та зменшення постійної часу його спадання. Повернена напруга при цьому характеризується збільшенням максимального значення та початкової швидкості її зростання і зменшенням часу досягнення нею максимуму. Критичним значенням неоднорідності електроізоляційного матеріалу високовольтних кабелів можна вважати максимальне значення коефіцієнта неоднорідності, або коефіцієнта поляризації, після досягнення якого подальша експлуатація високовольтних кабелів недоцільна.