Інформаційні міри розрахунку та розрядність аналого-цифрових перетворювачів ентропійних перетворювачів витрати газових середовищ - Мельничук, С. І.; Мазурик, І. З. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2012)
Проаналізовано різні моделі інформаційних мір розрахунку оцінок ентропії та особливості реалізації опрацювання вимірювальної інформації на їх основі. Проведені теоретичні дослідження та моделювання в чисельному експерименті, за якими встановлено нечутливість оцінок ентропії випадкових вимірювальних сигналів до дрейфу нуля амплітуди первинного перетворювача. Досліджено вплив розрядності аналого-цифрових перетворювачів на похибку вимірювання витрати газових середовищ за оцінками ентропії шумів потоку. Такий підхід дозволяє розширити інформаційні міри, за яким здійснюється оцінювання характеристик контрольованих параметрів, що в свою чергу дозволяє спростити апаратну реалізацію цифрових засобів вимірювання а також покращити метрологічні характеристики шляхом усунення додаткової похибки, зумовленої дрейфом нуля амплітуди первинних перетворювачів.