Модель процесу витікання газу із підземного газопроводу на основі газодинамічної дросельної структури - Матіко, Ф. Д.; Матіко, Г. Ф. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2012)
Представлено математичну модель процесу витікання газу із підземного газопроводу, що отримана завдяки поєднанню теорії опису дросельних структур, закону руху газів у пористих середовищах (закону Дарсі) та на основі результатів експериментальних досліджень газопроникності ґрунту, виконаних авторами. Модель дозволяє визначити площу витікання газу з урахуванням неоднорідності структури ґрунту як по висоті стовпа ґрунту, так і по площі витікання, дозволяє визначити значення тисків у вузлових точках вздовж газопроводу, значення витрати газу у кожній точці площі витікання та сумарну витрату витоку газу із підземного газопроводу по всій площі витікання. Модель пропонується для визначення об’єму витоку газу підчас ліквідації пошкоджень газопроводів та може служити основою для розробки методики визначення об’єму газу, втраченого через пошкодження підземних газопроводів.